Skip to content

BizBrasov: Un atelier din Brașov oferă cursuri de ceramică

  • by

FOTO Un atelier din Brașov oferă cursuri de ceramică:
„Încercăm tot felul de experimente creative, iar doritorii își pot face aici propriile obiecte”

Bianca Ivașcu

Stabilită de 8 ani în Brașov, Emilia Chang a reușit să creeze o comunitate în jurul atelierului de ceramică pe care îl are, comunitate din care fac parte de la copii de 7 ani până la adulți de 70 de ani. Ceea ce îi unește pe aceștia este plăcerea de a realiza obiecte din lut fără a se încadra în anumite tipare.

Emilia Chang s-a născut în Sfântu Gheorghe, a locuit în Sibiu, Cluj și Seul, iar în 2012 a decis să deschidă Atelierul de ceramică Bufnița în orașul de la poalele Tâmpei. „Am studiat ceramica de la 10 ani în Sf. Gheorghe și am continuat cu Liceul de Artă din Sibiu și Academia de Arte Vizuale Ioan Andreescu, Cluj. Mai târziu, am studiat ceramica și pictura tradițională în Coreea de Sud la universitate și în doua ateliere private din Seul. Coreenii sunt foarte interesați de ceramică. Fiecare cartier are două sau trei ateliere unde multă lume se adună să învețe. Am încercat să absorb informația și educația, iar mai apoi am revenit în țară și am deschis atelierul nostru în Brașov”, povestește aceasta.

Bufnița, porecla Emiliei

Numele atelierului vine de la porecla acesteia pe care i-au atribuit-o colegii de la Casa Pionierilor. „Bufnița era porecla mea când am început să fac ceramică. Aveam niște colegi foarte faini, copii, la fel ca mine. Eu am ochii mai mari și îmi amintesc că în acea perioadă eram tunsă scurt și ciufulită. Bufnița este o temă foarte generoasă pentru artiști, întrucât este un obiect rotund care îți oferă nenumărate posibilități în modelaj și culoare, suprafață diferită și un volum interesant. Îmi place și pentru că reprezintă simbolul înțelepciunii”, spune Emilia.

Interacționează cu persoanele la nivelul și pe limba lor

Brașovenii nu sunt atât de interesați de ceramică, întrucât nu există educație consistentă în acest domeniu, Emilia fiind unul dintre pionierii acestui drum artistic. „Îmi place mult să predau ceramică și artă și să interacționez cu studenții la nivelul și pe limba lor. Lucrez cu fiecare persoană individual sau cu grupuri mici. Îmi doresc să îi ajut să exploreze această zonă creativă care nu este încurajată în sistemul actual de educație. Dacă nu ar exista internetul, copiii ar ști foarte puține lucruri despre arta, tehnici de lucru și materiale. În România, ceramica este asociată cu Horezu, însă noi nu facem ceramică tradițională”, afirmă Emilia.

În atelierul său din Brașov, aceasta oferă cursuri de ceramică atât pentru copii, cât și pentru adulți, cuvântul cheie fiind tocmai creativitatea. „Noi nu ne-am propus să păstrăm o tradiție sau să folosim mereu aceleași decoruri și culori. Vrem să fim creativi și să aducem idei noi. Facem tot felul de experimente cu studenții. Presăm plante pe lut sau ieșim afară pentru a presa lutul direct pe scoarța copacului. Inspirația vine de peste tot. Păstrăm tehnica de lucru corectă ca să avem un obiect final funcțional și bine făcut, însă încercăm lucruri noi, creative, libere. Pe mine mă pasionează plantele, natura și suprafețele pe care le găsesc în natură precum piatra, pământul sau apa”, susține Emilia.

Un obiect este gata în 2-3 săptămâni

Dacă în cazul picturii, un tablou poate fi gata în 2-3 ore, un obiect realizat din lut ajunge să fie finalizat în 2-3 săptămâni. „La ceramică procesul este foarte lung. Un obiect este modelat într-o zi sau două, în funcție de dimensiune, de cât de complex este sau de cât de moale este lutul. Trebuie să stea la uscat o săptămână înainte să îl putem picta. Apoi vom face prima ardere (700 de grade celsius) care în cuptorul meu durează 3 zile. Urmează glazurarea, iar la final obiectul va petrece alte 3 zile în cuptor la peste 1000 de grade celsius. Învățăm să avem răbdare, iar acest lucru ajută foarte mult la concentrare și la procesul de a lua decizii”, afirmă Emilia.

Colaboraează cu psihologi, chefi și cafenele

Oamenii aleg să vină la atelier pentru linistire și relaxare, pentru a vizita magazinul, a achiziționa un produs sau pentru a-și face obiecte din lut cu mâinile lor. „Ceramica, și în particular lucrul cu mâinile într-un mediu liniștit și fericit, este o metodă terapeutică minunată. Avem copii sau adulți care ne-au abordat la recomandarea psihologului. Sunt persoane care aleg să își facă aici obiectele pe care vor să le ofere celor dragi sau să le folosească ei acasă. Vin tot felul de oameni la noi și majoritatea continuă cursurile pe perioade lungi de câțiva ani”, spune Emilia.

De curând, atelierul a colaborat cu restaurantul Belvedere, Bistro Albert și Book Coffee Shop. „Primim comenzi de serie mică, facem numai obiecte unicat și handmade, iar fiecare lucrare poarta amprenta mâinilor noastre. Lucrurile merg puțin mai încet, însă rămânem optimiști. În aceasta perioadă am început să ținem cursuri cu grupuri de 3 oameni la atelier. Regulile sunt respectate: ne spălăm pe mâini la sosire, dezinfectăm după fiecare cursant și toată lumea poartă mască”, încheie Emilia.

Sursa BizBrasov Link